40 jaar vriendschap in Rheine: Kaffee und Kuchen en Bornse klanken

Het is zondag 10 september en het is warm. Rheine viert zijn Strassenparty. Overal vinden activiteiten plaats: modeshow, badeendjesrace etc. En op de meest prominente plek, de Borneplatz, een korenfestival. Met vier koren uit Borne. Voorafgegaan door korte toespraken door beide burgemeesters en het aansnijden en uitdelen van een reusachtige jubileumtaart.

Vier koren demonstreren een dwarsdoorsnede van de muzikale cultuur van Borne. Born to Pop opent de middag met Engels- en Nederlandstalige popmuziek. Het accent lage daarbij op de 70-er en 80-er jaren. Met één uitzondering: de eveneens aanwezige burgemeester van het Litouwse Trakai was jarig en speciaal voor hem voerde het koor een massaal meegezongen “Happy Birthday to You” uit.

Het vrouwenkoor Cantabile bracht met groot enthousiasme een uitgebreide selectie ten gehore uit haar repertoire van licht klassieke en klassieke liederen. Het zangplezier spatte er van af!

Het Melbuul’n Piratenkoor slaagde er in het ruimschoots aanwezig publiek ondanks de warmte van de banken te krijgen. De kroeg-, zeemans- en shantyliederen schalden over de Borneplatz en werden soms volop meegezongen. Vooral waar het Engelstalige liederen betrof, want ja: dat is voor de doorsnee Rheinenaar toch makkelijker dan Nederlandstalig.

De middag werd afgesloten door het Borns Kleinkoor met hun liederen uit zowel de (vooral byzantijnse) religieuze hoek en de Engels- en Duitstalige volksmuziek. Het openingslied, met een verwijzing naar de solidariteit met Oekraïne, werd door het publiek duidelijk gewaardeerd. En wat ook opviel: ondanks het late tijdstip aan het eind van de middag groeide het publiek aan met passanten op weg naar huis.

Terugkijkend op een gelaagde middag en met dank aan de organisatoren uit Rheine werd rond 18.00 uur de terugreis weer aanvaard. Het was warm, maar het was mooi!

Bornse koren zingen in Rheine

Bornse koren zingen in Rheine

In het weekend van 8-10 september viert Rheine zijn jaarlijkse stadsfeest: de “Strassenparty”, o.a. met een optreden van vier koren uit Borne.

Borne en Rheine zijn al 40 jaar partnersteden. Dit najaar wordt dit jubileum in beide steden uitgebreid gevierd. In dat kader zingen de Bornse koren Borns Kleinkoor, Cantabile, Born to Pop en Melbuul’n Piratenkoor op zondagmiddag 10 september tussen 14 en 18 uur de bevolking van Rheine feestelijk toe op het Borneplatz in het centrum van Rheine.
Elk koor laat zich in een openbaar optreden van ieder drie kwartier van zijn beste kant zien en horen.

De burgemeesters van beide steden zullen dit Bornse korenfestival openen met het aansnijden van een reusachtige jubileumtaart.

De optredens worden in het kader van het project “40-jarig partnerschap Borne-Rheine” mogelijk gemaakt door het Interreg Programma Deutschland-Nederland met zijn programmapartners en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

40 jaar partnerschap

Partnerschap Borne-Rheine jubileert

Het Partnerschap tussen Borne en Rheine bestaat dit jaar 40 jaar. Om dat te vieren, te verdiepen en verder te verstevigen organiseren de Stichting Partnercomité Borne Rheine en de Partner Verein Rheine Borne namens beide steden diverse activiteiten, zowel voor de inwoners van beide steden als voor nauw bij het partnerschap betrokken personen en organisaties. Hiermee willen de beide steden aandacht genereren voor dit succesvolle partnerschap en hun bevolking daar bij betrekken. Er worden divers activiteiten georganiseerd. Vier Bornse koren treden op 10 september op in Rheine , het Overijssels Byzantijns Koor verzorgt in Borne voor inwoners van beide steden een concert (8 oktober), de centrale viering van het jubileum vindt in Borne plaats op 3 november, basisschoolleerlingen van de Michael Schule (Rheine) bezoeken de Aegidiusschool in Hertme en Bornse senioren brengen een bezoek aan de Kerstmarkt Rheine.

Daarmee komen honderden inwoners van Borne en Rheine op een feestelijke manier in contact met elkaar.

Deze festiviteiten worden in het kader van het project “40-jarig partnerschap Borne-Rheine” mogelijk gemaakt door het Interreg Programma Deutschland-Nederland met zijn programmapartners en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

Ontvangst fietsers uit Rheine

Nadat we vanuit Borne in het kader van 40 jaar partnerschap al met Hemelvaartsdag de nieuwe fietsroute naar Rheine in gebruik hebben genomen is het vandaag de beurt aan de Partnerschaftsverein om vanuit Rheine naar Borne te fietsen gecombineerd met een bezoek aan de melbuulnfestiviteiten . Een deel van het gezelschap blijft overnachten om de volgende dag terug te fietsen. De groep van zo’n 50 deelnemers wordt door een vertegenwoordiging van het partnercomité in de blokhut Martina ontvangen …………………….

Mit der Fietze nach Borne

Nadat de vrienden uit Borne in mei het barbecuefeest in het stadspark als doel hadden, begaven de stadspartners uit Rheine zich vandaag naar de “Melbuul’n Daag’n” in Borne. Stipt om 09.00 uur verzamelden zo’n 50 fietsers zich op de Borneplatz voor het gemeentehuis om onder leiding van Engelbert Nagelschmidt richting Nederland te vertrekken. Dit betekent dat ook de noordelijke route van de nieuwe fietsroute “Vriendenweg”, die werd ontwikkeld ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de stedenband Borne en Rheine, wordt “ingereden”. Foto en text https://friendsineurope.com/de-rheine/

Bornse Schuttersvereniging 40 jaar = 40 jaar uitwisseling

Onder een stralende zon en met tropische temperaturen werd op zaterdag 10 juni 2023 door de Bornse Schuttersvereniging (BSV) het jaarlijkse schuttersfeest gehouden én, net als door Borne-Rheine, het veertigjarig bestaan van de vereniging gevierd. Voorzitter Herman ter Weele memoreerde in zijn toespraak dan ook veel gebeurtenissen en contacten van de afgelopen 40 jaar.
De eerste 4 openingsschoten werden daarna gelost door Kees Oud (het oudste lid van de BSV, i.v.m. zijn afwezigheid werd hij waargenomen door Toon Kotteman), Bernhard Schwering (bestuurder en één van de oprichters in 1983), Wolfgang Nehus (Wolfgang bevorderde de relatie tussen zowel de schutters-verenigingen uit Borne en Rheine als de beide partnersteden. I.v.m. zijn afwezigheid werd zijn openingsschot overgenomen door Lorenz Dik (Euregio, die via het Interreg-programma “Deutschland-Nederland” de grensoverschrijdende samenwerking van Nederlandse en Duitse verenigingen bevordert) en Joost Withag (stadsprins van Borne die het 1e schot in z’n proclamatie had staan).
Op een schitterende locatie en in een perfecte entourage werd vervolgens, onder het toeziend oog van de vele gasten en genodigden, waaronder een honderdtal Duitse gasten uit de partnerstad Rheine, met het 222ste schot René Morshuis de nieuwe koning van de BSV.
Na de installatie van de nieuwe koning en zijn koningin Ilse én de nodige aandacht door de Duitse zusterverenigingen voor de nieuwe koning én de scheidende voorzitter Herman ter Weele, die na 22 jaar het voorzittersstokje overgeeft, kon vervolgens het schuttersfeest in de tent en daarbuiten losbarsten.

Dauwtrappen naar Rheine

Hemelvaartsdag 18 mei staat een groep enthousiastelingen al voor 8 uur op het Rheineplein. Op deze koude ochtend zullen we de nieuwe fietsroute naar Rheine gaan verkennen. De helft voorzien van e-ondersteuning en de rest op eigen kracht. Er is gekozen voor de zuidelijke route onder aanvoering van een van de routesamenstellers. De navigatie via het gpx-bestand is perfect. Door het gezellige geklets afgeleid waren we bijna weer terug naar Borne gereden. Gelukkig trokken er enkelen aan de rem en werden de fietsen gedraaid. De route gaat door mooie natuurgebieden, over rustige fietspaden en andere wegen en af en toe moet een drukke weg worden overgestoken. Je bent Enschede en Losser voorbij voor dat je het weet. In Duitsland is het op twee punten nog even een tandje bijzetten, maar dit wordt beloond met een prachtig uitzicht.
De laatste kilometers loopt de route over een oude spoorbaan, waar we 10km voor Rheine opgewacht worden door enkele Rheinenser en een politieagent. Onder hun begeleiding fietsen we zonder oponthoud over deze baan rechtstreeks naar het centrum om te finishen op de Borneplatz.
Na een fotomoment gaat het verder door de stad naar het Stadspark. Hier worden we verwelkomd door de plaatsvervangende burgemeester en het bestuur van de PartnerschaftsVerein. In het park is een gezellig familie-evenement aan de gang rond grill en picknick met kinderactiviteiten. Voor iedereen is het een gezellige middag.
Om half 5 zal er een bus met fietsaanhanger voor ons klaar staan voor het park. Helaas komt er geen bus opdagen. Het busbedrijf is buiten kantoortijden niet bereikbaar. Wat nu? Allerlei ideeën worden geopperd.
Tot de simpelste oplossing. Fiets naar het station en neem de fiets mee op de trein naar Hengelo. De diehards gaan op de fiets terug en de rest neemt de trein. Dit is een prima oplossing voor iedereen die deze route eens wil rijden. Deze trein gaat elk uur en heeft behoorlijk wat ruimte om een fiets mee te nemen.
Van Hengelo terugfietsend naar Borne was ieders conclusie: Dit is een fietstocht die we iedereen kunnen aanbevelen.

40 jaar Borne-Rheine, nieuwe fietsroute

Op 11 mei presenteerden de burgemeesters van Rheine Peter Lütmann en Jan Pierik van Borne in het Bornse gemeentehuis in een persconferentie de plannen rond het 40 jarige partnerschap tussen Borne en Rheine. Deze gelegenheid werd meteen aangegrepen om als eerste activiteit in het jubileumjaar, de nieuwe fietsroute van Borne naar Rheine te presenteren. De oude route, de kortste weg van Borne- Rheine, wordt vervangen door een nieuwe meer toeristisch aantrekkelijke route die maar enkele kilometers langer is (65 km). Bovendien zijn de heen en terugweg totaal verschillend van elkaar. De routes kunnen met een overnachting in Rheine gefietst worden, maar ook 2 keer een enkele rit is mogelijk in combinatie met de trein Hengelo-Bielefeld. Deze trein heeft veel ruimte om een fiets mee te nemen.

Herdenking 4 mei

Bestuur van de partnervereniging uit Rheine en het Partnercomité Borne-Rheine samen bij de 4-mei herdenking in Borne.

Op 4 mei herdenkt men in Nederland alle Nederlanders die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties.

Tijdens de nationale dodenherdenking worden Nederlandse militairen en verzetsstrijders die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en ook de slachtoffers van de militaire acties in Nederlands-Indië en die van de vredesoperaties van de Verenigde Naties waaraan Nederland deelnam herdacht.

Dit jaar zijn de burgemeester van Rheine en het voltallige bestuur van de partnervereniging officieel uitgenodigd. Vorig jaar is een eerste initiatief genomen voor het jaarlijks uitnodigen van het bestuur uit Rheine en is dit jaar voortgezet. Uit Rheine waren aanwezig, burgemeester Dr. Peter Lüttmann, plaatsvervangende burgemeester Karl-Heinz Brauer en van de jumelagevereniging, Ingrid Brauer, Gerd Cosse, Reiner Wellmann en Irja Erben.

De herdenkingsplechtigheid begon in de Oude Kerk in Oud-Borne met een herdenkingsceremonie, omlijst door een mannenkoor, muziek, het nationaal gedicht en toespraken. Vanuit de kerk ging er een stille wandeling door Oud-Borne naar het monument op het “Rheine Plein”. Hier werd twee minuten stilte gehouden gevolgd door krans en bloemleggingen. In de kerk waren rozen uitgedeeld die, waaronder de deelnemers uit Rheine, bij het monument werden gelegd.

De leden van het Borne-Rheine comité en hun gasten uit Rheine ontmoetten elkaar na de ceremonie voor een kopje koffie in het stadhuis. Hier bespraken ze het verleden, maar ook de nabije toekomst van de stedenband. In 2023 zijn Rheine en Borne 40 jaar met elkaar verbonden en in dit jubileumjaar zullen nog een aantal evenementen worden gereorganiseerd waarop iedereen zich verheugt.

Rheine en Borne op z’n best

In Rheine is er voor de activiteiten in Borne veel belangstelling, o.a. voor Borne op z’n best. Zondag 16 april kwamen weer veel inwoners van Rheine naar Borne voor een bezoek aan dit evenement. Naast een bus met 70 personen kwamen er ook veel inwoners uit Rheine op eigen gelegenheid, al of niet om dit te combineren met een fietstocht in de omgeving. Het partnercomité hielp met het zoeken van een parkeerplaats voor de bus en voorzag de busreizigers van een plattegrond met een overzicht van de festiviteiten. Al vele jaren komen inwoners deze dag op bezoek. Vooral de living statues worden zeer gewaardeerd.