Kunst uit Borne en Rheine.

Na een succesvolle start van de uitwisseling van euregionale schilderkunst in 2023 geven de kunstkring Spektrum88 uit Rheine en het Cultureel Podium Bornse Synagoge dit jaar een nieuwe impuls aan dit bijzondere initiatief.

In Juni exposeert Theo Hendriksen in het Kunstmeisterhaus op het landgoed Bentlage in Rheine zijn werk.

De tentoonstelling is te bezoeken van 1-16 juni op de zaterdagen (14.00 tot 17.00 uur) en op zondagen (14.00 tot 17.00). Entree gratis

Het werk van Theo Hendriksen is geïnspireerd door de Cobrakunst. Hij gebruikt diverse materialen zoals pigmenten, olieverf, acrylinkt en acrylplaten in zijn werk. Afbeeldingen worden veelal op papier gemaakt en vacuümgetrokken op paneel. Daarnaast werkt Theo ook op linnen en canvasdoek.
De achtergrond is rustig. Op de meeste schilderijen staan minimaal twee figuren, dierlijke of menselijke gedaanten, te onderscheiden. Dit roept een fabelachtige sfeer op.

In het Cultureel Podium Bornse Synagoge is een tentoonstelling te bezichtigen van Gerrit Musekamp, lid van de kunstkring Spektrum88.

De expositie is te bezoeken op de zondagen van 2 juni t/m 30 juni 2024 van 14.00 tot 17.00. Entree gratis

De aan de AKI in Enschede opgeleide Gerrit Musekamp, tekenaar, fotograaf en visueel kunstenaar van de kunstkring Spectrum88 uit Rheine zal exposeren in Borne.
Hij schildert abstracte aquarellen, gebruikt mixed media, werkt met houtskool en krijt op papier en maakt gebruik van cyanotype, een proces waarbij een cyaan-blauwe afdruk ontstaat.
Momenteel onderzoekt hij waarom het landschap waarin hij woont zo belangrijk is voor het ‘thuisgevoel’. In grote tekeningen geeft hij zijn persoonlijke relatie tot landschap en natuur in zijn omgeving vorm.

Twickel College Borne bezoekt Rheine

Klas 2Th2 van het Twickel College Borne was op 22 mei op bezoek in Rheine bij de Elsa Brändström Realschule.
De Bornse leerlingen liepen gezamenlijk met de leerlingen van Rheine een speurtocht langs de bezienswaardigheden van Rheine en losten samen vraagstukken op. In het begin was het aan beide kanten ongemakkelijk, aftasten en naar elkaar kijken. Aan het eind van de dag tijdens een kahoot over de bezienswaardigheden, zagen we leuke gesprekjes ontstaan. De afspraak is om volgend jaar in maart en juni twee dagen met elkaar te gaan uitwisselen. De data worden in september vastgesteld. Voor die tijd (voor maart) worden er contacten gelegd door middel van kaarten en brieven.

Europese verkiezingen

In Rheine is een groep actief die zich nauw betrokken voelt bij Europese gedachte en dit actief uitdraagt. Nu begin juni in heel Europa de verkiezingen plaatsvinden wordt er veel georganiseerd. Een initiatief was de Europa-manifestatie in het park op Hemelvaartsdag als onderdeel van het project EURHOPE. Die dag vindt er de jaarlijkse Grillparty plaats waar veel gezinnen op af komen. Wij waren ook uitgenodigd. Helaas kon er van ons uiteindelijk maar een kleine delegatie per fiets en auto aanwezig zijn. Het project EURHOPE wordt op zondagmiddag 2 juni afgesloten met een demonstratieve stadswandeling

Dodenherdenking, 4 mei

Leden van Partnercomité Borne-Rheine en de Partnerschaftsverein Rheine hebben gezamenlijk deelgenomenen aan de dodenherdenking. Ook een afvaardiging van de gemeente Rheine was hierbij aanwezig.
Burgemeester Peter Lüttmann heeft een bloemstuk gelegd namens de gemeente Rheine en namens beide comités hebben de voorzitters samen een bloemstuk gelegd.

Halfjaarlijks overleg

Vandaag was het halfjaarlijkse overleg tussen het DB Partnerschaftsverein Rheine en het Partner Comité Borne Rheine.
Twee keer per jaar worden de actuele zaken besproken die in beide plaatsen spelen.
Welke uitwisselingen staan er gepland in 2024 en welke mogelijkheden zijn er voor 2025.

Bij deze bijeenkomsten blijkt telkens dat we veel raakvlakken hebben en dat er veel interesse is in elkaars organisaties zoals gemeentebestuur, scholen, verenigingen en natuurlijk de inwoners van beide gemeenten.
Een belangrijk onderwerp is op korte termijn de Europese verkiezingen.
Op 9 mei is in Rheine de Europese Wiese georganiseerd. Dit jaarlijks Grillfest staat voor een groot gedeelte in het teken van de komende EU- verkiezingen.

Senioren naar Sankt Nikolausmarkt

Zondag 10 december 2023 hebben 80 leden van de Bornse Senioren Bonden onze partnerstad Rheine bezocht.
Deze reis is hen aangeboden in het kader van het 40-jarig jubileum tussen beide partnersteden en was dit een mooie gelegenheid om de banden te versterken en gezamenlijk te vieren.

Met 2 volle bussen gingen we richting Rheine en na een hartelijk onthaal door leden van het Partnerschaftsverein Rheine werd eerst een groepsfoto gemaakt.

Velen genoten daarna van de “Kaffee mit Kuchen”, anderen liepen direct naar de Nikolausmarkt.
Op de Nikolausmarkt in het centrum waren vele stands in Kerstsfeer gebracht.
Een lint van kraampjes met kerstartikelen, lekkernijen en een Glühweinlounge slingert zich door het centrum van Rheine terwijl muzikanten en zanggroepen voor de vrolijke noot zorgen. Er heerste ook een gezellige drukte in de stad omdat alle winkels open waren.

De gezelligheid op de markt werd verhoogd toen het donker werd en vele lichtjes gingen branden in de prachtig versierde binnenstad.

Om 19.00 uur kwamen de bussen weer voorrijden en werd er nog gezellig in de bus nagepraat.

Onze enthousiaste fotograaf uit Rheine, Gerd Cosse, had de groepsfoto’s al afgedrukt zodat iedereen een exemplaar mee naar huis kon nemen. Deze zijn op de terugweg in de bus uitgereikt, wat bij iedereen in zeer goede aarde viel. Men had dit zo snel niet verwacht.
Allen keerden tevreden huiswaarts en bedankten voor de gezellige middag.

Dit alles werd ook mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Interreg Programma Deutschland-Nederland met zijn programma partners en mede-gefinancierd door de Europese Unie (EU)