Herdenking 4 mei

Bestuur van de partnervereniging uit Rheine en het Partnercomité Borne-Rheine samen bij de 4-mei herdenking in Borne.

Op 4 mei herdenkt men in Nederland alle Nederlanders die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties.

Tijdens de nationale dodenherdenking worden Nederlandse militairen en verzetsstrijders die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en ook de slachtoffers van de militaire acties in Nederlands-Indië en die van de vredesoperaties van de Verenigde Naties waaraan Nederland deelnam herdacht.

Dit jaar zijn de burgemeester van Rheine en het voltallige bestuur van de partnervereniging officieel uitgenodigd. Vorig jaar is een eerste initiatief genomen voor het jaarlijks uitnodigen van het bestuur uit Rheine en is dit jaar voortgezet. Uit Rheine waren aanwezig, burgemeester Dr. Peter Lüttmann, plaatsvervangende burgemeester Karl-Heinz Brauer en van de jumelagevereniging, Ingrid Brauer, Gerd Cosse, Reiner Wellmann en Irja Erben.

De herdenkingsplechtigheid begon in de Oude Kerk in Oud-Borne met een herdenkingsceremonie, omlijst door een mannenkoor, muziek, het nationaal gedicht en toespraken. Vanuit de kerk ging er een stille wandeling door Oud-Borne naar het monument op het “Rheine Plein”. Hier werd twee minuten stilte gehouden gevolgd door krans en bloemleggingen. In de kerk waren rozen uitgedeeld die, waaronder de deelnemers uit Rheine, bij het monument werden gelegd.

De leden van het Borne-Rheine comité en hun gasten uit Rheine ontmoetten elkaar na de ceremonie voor een kopje koffie in het stadhuis. Hier bespraken ze het verleden, maar ook de nabije toekomst van de stedenband. In 2023 zijn Rheine en Borne 40 jaar met elkaar verbonden en in dit jubileumjaar zullen nog een aantal evenementen worden gereorganiseerd waarop iedereen zich verheugt.