Ontmoeting in Rheine

Fysieke bijeenkomsten zijn weer toegestaan. Voor het Partnercomité Borne-Rheine en de Partnerschaftsverein Rheine is dit het moment om bij elkaar te komen voor de halfjaarlijkse vergadering om de plannen op elkaar af te stemmen en nieuwe ideeën uit te werk. De bespreking vond plaats op vrijdag 11 maart 2022 in het stadhuis in Rheine, waar burgemeester Peter Luttmann de beide besturen van harte welkom heette.
Voorafgaand aan de vergadering was er een interessante rondleiding door Rheine olv een gids, zie ook www.friendsineurope.com.
Tijdens de vergadering werd uiteraard ook uiteraard stilgestaan bij de actualiteit, de oorlog in Oekraïne. Het is mooi om te zien dat ook in de steden waar we, via Rheine, vriendschapsbanden mee onderhouden waardevolle initiatieven zijn ontstaan. Zo zijn door Leiria (Portugal) Oekraïense vluchtelingen opgehaald aan de Pools/Oekrainse grens en Rheine heeft deze groep voor een overnachting gastvrij ontvangen. Ook worden intensief contacten onderhouden met Trakai (Litouwen), waar de spanning ook voelbaar is en men ook angstvallig de ontwikkelingen in hun Oekrainse partnersteden volgt. Ook hierover is op de website www.friendsineurope.com meer te lezen.
Voor 2022 staan momenteel in ieder geval de volgende activiteiten op het programma of werden de mogelijkheden besproken om nu na 2 jaar stilstand vanwege corona weer op gang te komen.

  • Inwoners van Rheine komen op zondag 10 april met enkele bussen naar Borne voor het bijwonen van Borne op zijn Best.
  • Een vertegenwoordiging van de Stadt Rheine en de partnerschapsvereniging is aanwezig bij de herdenking op 4 mei en de vrijheidsviering op 5 mei. Het zal voor het eerst zijn dat een delegatie uit Rheine aanwezig is bij de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk en de 2 minuten stilte en de kranslegging op 4 mei.
  • Op zaterdag 3 september vindt de jaarlijkse partnerschapsdag plaats. Dit keer zal deze dag in Rheine worden georganiseerd, onder andere met een kanotocht op de Ems.
  • Begin juni wordt een fietstocht van Rheine naar Bernburg georganiseerd waaraan leden van ons comité en de Partnerschaftsverein Rheine deelnemen.
  • Er wordt weer gewerkt aan een vervolg van de scholenuitwisseling tussen basisschoolleerlingen uit Rheine en Borne.
  • Rheine bereidt een Klimaatconferentie voor waarvoor ook een vertegenwoordiging van Borne wordt uitgenodigd.
  • Op 11 november zullen Bornenaren de Kristallnacht herdenking in Rheine bijwonen.
    Ook op het gebied van sport en kunst&cultuur wordt gewerkt aan uitwisselingen en gezamenlijke programma’s. Zodra daarover meer bekend is zullen we dat op deze website melden.