Over ons

Wat gebeurt er dan allemaal vanuit dat partnerschap?

Het partnerschap is natuurlijk meer dan een naam van een plein. Jaarlijks ontmoeten inwoners uit Borne en Rheine elkaar regelmatig. Ook de gemeentebesturen hebben veel contact. Verschillende verenigingen hebben uitwisselingen met verenigingen in Rheine en er zijn ook basisscholen die aan uitwisselingsprogramma’s doen.  

Wist je dat:

  • Er tijdens Borne op z’n Best en de Melbuulndagen veel bezoekers uit Rheine komen om hier aan de festiviteiten deel te nemen, waarbij vooral de Living Statues veel belangstelling trekken?
  • Er zelfs een speciale fietskaart is om van Borne naar Rheine te fietsen en andersom? En dat een van onze voetbalclubs samen met Rheine jaarlijks een fietsweekend met afstanden groter dan 100 km organiseert? Mooie uitdaging in de zomer!
  • Er bij de regelmatige ontmoetingen tussen de twee partnercomités prachtige ideeën ontstaan, zoals ervaringsbijeenkomsten over duurzaamheid, of uitwisselingen met scholen of sport?
  • Er enkele basisscholen zijn die samen met scholen in Rheine uitwisselingen organiseren? Hoe mooi is het om, terwijl je zo vlak bij de grens woont, al als kind over grenzen heen te leren kijken?
  • Er ook contact is tussen muziekscholen, koren en muziekverenigingen? Er zit muziek in het partnerschap!
  • We samen minisymposia organiseren over duurzaamheid en klimaatvraagstukken om kennis uit te wisselen?
  • De burgemeesters van Rheine en Borne regelmatig contact hebben?  
  • Op Rosenmontag het Bornse gemeentebestuur en de Stichting Borns Carnaval uitgenodigd worden om in Rheine de Carnavalsfestiviteiten mee te vieren?

We vieren niet alleen samen, maar goede partners rouwen ook samen

Bij de viering van het 70-jarig Bevrijdingsfeest in Borne hebben we voor het eerst de Burgemeester uit Rheine uitgenodigd om dat met ons te vieren. Iets dat nog steeds als bijzonder wordt gezien. Daarna heeft Rheine Borne ieder jaar uitgenodigd om een krans te leggen bij het monument van de op 9 November 1938 verwoeste Synagoge in Rheine.
De vroegere Bornse burgemeester Rob Welten heeft gezegd: „Wir feiern nicht nur zusammen, aber gute Partner trauern auch zusammen.“

De burgemeester van Rheine wordt ook uitgenodigd voor de herdenking op 4 mei en de bevrijdingsfeesten op 5 mei.

Uitwisselingen, van ondernemers tot bridgeclub!

In deze folder hebben we een klein inkijkje willen geven in Borne – Rheine. Het succes ervan ligt natuurlijk vooral in de inzet van mensen. Vriendschap vraagt onderhoud. Samen met de BBO proberen we ook zakelijke samenwerking tussen ondernemers uit Rheine en Borne vorm te geven.
Er zijn verenigingen die al tientallen jaren uitwisselingen organiseren met Rheine, zoals de Bornse Schuttersvereniging, verschillende koren, sportverenigingen, de Stichting Borns Carnaval en de bridgeclub.
Eigenlijk gebeurt er al jaren veel. En of dat nou vanuit scholengemeenschap Twickel is of vanuit de Heemkundevereniging, het is steeds weer een mooi avontuur!