25 jaar “Fünf Freunde in Europa”

25 jaar “Fünf Freunde in Europa”.

Rheine heeft naast Borne met nog drie andere gemeenten een partnerschap, namelijk Bernburg, Leiria en Trakai. Van het partnerschap met de laatste 2 steden wordt dit jaar het 25-jarig jubileum gevierd. Daarnaast bestaat de Städtepartnerschaftsverein in Rheine ook 25 jaar. Deze vereniging is in die tijd opgericht ter ondersteuning van het bestaand Partnercomité en later als één vereniging verder gegaan.
Dinsdag 21 september werden de jubileumactiviteiten geopend in een goed gevulde zaal van het Salzsiedlerhaus in Rheine .
Als openingsmuziek klonk de Europahymne gespeeld door de gebroeders Winfried en Philipp Kwiothek op piano en saxofoon.
Om te beginnen was er een videoboodschap van NRW-Europaminister Dr. Stephan Holthoff-Pfoertner die helaas op het laatste moment zijn aanwezigheid bij deze bijeenkomst moest afzeggen.

Daarna werd de Stadtepartnerschaftsverein , alsook het redactieteam geprezen met de presentatie van het boek “Fünf Freunde in Europa” door de burgemeester van Rheine Dr.Peter Lüttman.
De voorzitter van de Partnerschaftsverein blikte vervolgens terug op de ontstaansgeschiedenis van het boek, de bestaansreden namelijk om in dit jubileumjaar tijdens de Coronapauze toch iets te ondernemen, bedankte zijn collega redacteurs nl Gerd Cosse, Clemens Schöpker en Bernd Weber en ook zijn vrouw die hem vele uren had moeten missen.
Ook was er veel dank voor de inzet van de medewerkers van uitgeverij Aschendorff. Hij reikte na afloop van zijn toespraak het eerste exemplaar van het boek uit aan burgemeester Peter Lüttmann.
Namens de Partnerschaftsverein dankte de oud-voorzitter Clemens Schöpker Reiner Wellmann voor het idee dit boek te laten schrijven en zijn grote persoonlijke inzet bij de realisatie ervan.
De meeste bijdragen aan dit boek komen van de hand van leden van de Partnerschaftsverein . Naast onderwerpen als de rol van Rheine in de Europese integratie en jongerenuitwisselingen wordt ook geschreven over de gezamenlijke projecten, de digitalisering en zelfs lievelingsrecepten. Dit alles kwam tot stand onder redactie van de voorzitter van de Partnerschaftsverein Reiner Wellmann.
Namens het Partnercomité Borne-Rheine namen Nico Gosselink, Gerrit Hermeling en Bert Pigge aan deze bijeenkomst deel.
Het boek is een uitgave van Aschendorf Verlag, Münster ISBN 978-3-402-24803-4.