40 jaar vriendschap in Rheine: Kaffee und Kuchen en Bornse klanken

Het is zondag 10 september en het is warm. Rheine viert zijn Strassenparty. Overal vinden activiteiten plaats: modeshow, badeendjesrace etc. En op de meest prominente plek, de Borneplatz, een korenfestival. Met vier koren uit Borne. Voorafgegaan door korte toespraken door beide burgemeesters en het aansnijden en uitdelen van een reusachtige jubileumtaart.

Vier koren demonstreren een dwarsdoorsnede van de muzikale cultuur van Borne. Born to Pop opent de middag met Engels- en Nederlandstalige popmuziek. Het accent lage daarbij op de 70-er en 80-er jaren. Met één uitzondering: de eveneens aanwezige burgemeester van het Litouwse Trakai was jarig en speciaal voor hem voerde het koor een massaal meegezongen “Happy Birthday to You” uit.

Het vrouwenkoor Cantabile bracht met groot enthousiasme een uitgebreide selectie ten gehore uit haar repertoire van licht klassieke en klassieke liederen. Het zangplezier spatte er van af!

Het Melbuul’n Piratenkoor slaagde er in het ruimschoots aanwezig publiek ondanks de warmte van de banken te krijgen. De kroeg-, zeemans- en shantyliederen schalden over de Borneplatz en werden soms volop meegezongen. Vooral waar het Engelstalige liederen betrof, want ja: dat is voor de doorsnee Rheinenaar toch makkelijker dan Nederlandstalig.

De middag werd afgesloten door het Borns Kleinkoor met hun liederen uit zowel de (vooral byzantijnse) religieuze hoek en de Engels- en Duitstalige volksmuziek. Het openingslied, met een verwijzing naar de solidariteit met Oekraïne, werd door het publiek duidelijk gewaardeerd. En wat ook opviel: ondanks het late tijdstip aan het eind van de middag groeide het publiek aan met passanten op weg naar huis.

Terugkijkend op een gelaagde middag en met dank aan de organisatoren uit Rheine werd rond 18.00 uur de terugreis weer aanvaard. Het was warm, maar het was mooi!