Herdenking Kristallnacht in Rheine

Op 9 november jl. werd in Duitsland de Kristallnacht uit 1938 herdacht. De Kristallnacht was een door de nazi’s georganiseerde actie gericht tegen het Joodse deel van de Duitse bevolking. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden Joden en hun bezittingen massaal aangevallen. Er werden 1.400 synagogen in brand gestoken. Ook de synagoge in onze partnerstad Rheine.

Op de plek waar de synagoge in Rheine stond is een herdenkingsmonument geplaatst en daar vindt jaarlijkse een herdenking plaats. Ook dit jaar was een Bornse delegatie aanwezig bij deze herdenking. Naast een 7-tal leden van het Partnercomité Borne-Rheine was een delegatie van het Bornse 4/5 mei comité aanwezig, terwijl wethouder Michael Geerdink samen met echtgenote het gemeentebestuur van Borne vertegenwoordigde.

Bij de herdenking memoreerde burgemeester Peter Lüttmann van Stadt Rheine voorafgaand aan de kranslegging aan het belang van de jaarlijkse herdenking. “Actueler dan ooit”, aldus Lüttmann, daarbij verwijzend naar de onrust in Europa. De oorlog in Oekraïne en de terroristische aanslagen door Hamas in Israël en de vergelding daarvan in de Gaza-strook. En in het verlengde hiervan een oplaaiend antisemitisme, ook merkbaar in onze landen. Aansluitend aan de kranslegging vond in de Volkshochschule in Rheine een indrukwekkende lezing plaats door bestsellerauteur Tim Pröse. Hij nam de aanwezigen mee in zijn gesprekken met de laatste nog in leven zijnde persoon die op Schildlers-list stond en er getuige van was hoe Oskar Schindler zich als held verzette tegen het naziregime van Adolf Hitler. Die gesprekken zijn terug te lezen in zijn boek Jahrhundertzeugen. Schindler redde in totaal 1.200 Joden uit de handen van de nazi’s. Door de gesprekken met deze laatste nog in leven zijnde getuige ontstaat een meer persoonlijk beeld van de in 1974 overleden Oskar Schindler. Deze geschiedenis over moed en menselijkheid is in deze tijd actueler dan ooit, aldus Tim Pröse.