Borne-Rheine 40 jaar

Borne/Rheine. Het jubileumjaar “40 jaar jumelage Rheine – Borne” werd vrijdag  afgesloten met een knallende feestavond in het Kulturhus. Het partnercomité had de “Bigband 89” aangetrokken, die het programma een prachtige omlijsting gaf met een swingende sound. De partners uit Rheine waren met 50 leden en gasten afgereisd. De rode draad door alle toespraken was het besef dat de band tussen de twee steden op vele terreinen is gegroeid – maar ook in de toekomst verder moet worden uitgebreid.

Het evenement begon met een zeven minuten durende video waarin de gebeurtenissen van het jubileumjaar werden samengevat. Gerd Cosse had de vele ontmoetingen gedocumenteerd en zorgde voor een muzikale omlijsting. Een geslaagde inleiding op het programma dat volgde.

Dennis Wilt presenteerde vervolgens op elegante wijze de avond.

Burgemeester Jan Pierik sprak zich uit voor de uitbreiding van de netwerken binnen de Euregio, die ook een belangrijk economisch gebied vertegenwoordigt. “De hoop die de oprichters hadden toen ze de jumelage in 1983 ondertekenden, is meer dan waargemaakt.

De relaties tussen onze twee steden, de partnerschap tussen de mensen in Borne en in Rheine, zijn steeds stabieler, betrouwbaarder en hechter geworden. We zijn partners zonder grenzen,” zei Fabian Lenz, locoburgemeester van de stad Rheine.

Euregio-directeur Christoph Almering benadrukte het belang van de Europese verkiezingen volgend jaar. Hij beschreef de Europese Unie als het “grootste vredesproject van de mensheid”. De Europese verkiezingen van 2024 gaan over “grenzen die niet verdelen, maar verbinden”, zei Almering in een interview met Dennis Wilt.

“Vandaag staan we ook stil bij de banden van vriendschap en samenwerking in goede harmonie die we in de loop der jaren hebben opgebouwd”, zei Benno Lucas, interim-voorzitter van het Partnercomité Borne-Rheine. Samen hebben we vele mijlpalen bereikt. Onder wederzijdse waardering valt ook de deelname aan herdenkingsevenementen zoals de herdenking van de gebeurtenissen van de nazipogroms in Duitsland en de deelname van inwoners van Rheine aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. In moeilijke tijden komen echte vriendschap en solidariteit naar boven, “en we zijn er trots op dat we elkaar door dik en dun hebben gesteund”.

Reiner Wellmann, voorzitter van de Partnerschaftsverein in  Rheine, herinnerde zich de vele gezamenlijke ontmoetingen. Een bijzonder project was zeker de “Vriendenweg”, een fietspad dat Rheine en Borne verbindt via twee verschillende routes. De route is erg populair geworden en de reacties waren overweldigend goed. De verbinding met Borne is erg in trek. “Dat is onze ervaring: de partnerschappen zijn het succesvolst al ze door de burgers zelf worden georganiseerd,” zei de inwoner van Rheine.

Dit werd ook bevestigd door Gertjan Rozendoom voorzitter van het Bornse comité. “Het zijn de contacten tussen mensen die een stedenband tot leven brengen. Hij riep op om het jubileum aan te grijpen om met nieuwe energie de samenwerking verder te versterken en de uitdagingen aan te gaan.

En tijdens de feestelijke avond werden de eerste projecten vastgesteld: Een grotere groep senioren van Borne gaat op 10 december de Nikolausmarkt (kerstmarkt) bezoeken in Rheine en verdere contacten leggen met seniorengroepen in Rheine.

En tot slot een toost op de stedenband Borne-Rheine…